Дари кръв - спаси живот!

Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот.

Ако се чувстваш здрав и си на възраст между 18 и 65 години, ако можеш да отделиш около 30 минути и искаш да дариш кръв,  но времето все те притиска, болниците и манипулациите те притесняват, тази информация е точно за теб.

Как става кръводаряването?

Ще ти дадем въпросник. Твоите отговори ще ни ориентират за здравословното ти състояние. Ще те прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще изследваме и хемоглобина и кръвната ти група.

Ако лекарят ти разреши, ще дариш 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето ти! В случай, че по време на кръводаряването се почувстваш зле, преустановяваме процеса, а дареното количество кръв ще използваме за производство на кръвни продукти.

Къде мога да даря кръв?

Ако кръводаряването е анонимно, можеш да дариш кръв във всеки център по трансфузионна хаматология.  В рамките на  работно време, там те очакват стационарните екипи.

Ежедневни са усилията ни да организираме мобилни екипи за кръводаряване. Можеш да следиш този уеб сайт и да се информираш за всички текущи кръводарителски кампании.

Как да помогна, ако не мога да даря кръв?

Всяка помощ ни е нужна. Ако поради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да помогнеш, можеш да организираш свои приятели, съученици или колеги. Ако се съберете повече хора можем да изпратим и мобилен екип за кръводаряване.

Ако имаш собствен уеб сайт или блог, можеш да изтеглиш нашите банери и да ги публикуваш там.

Свържи се с нас ако ти е нужна повече информация или материали на телефон +359 897 320 730.

Важно е да знаеш, че:

  • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.
  • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
  • Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
  • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
  • След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Дари кръв