АБИТУРИЕНТИ ОТ СТОЛИЧНОТО 57-МО УЧИЛИЩЕ ИЗБРАХА ДОБРОВОЛНОТО КРЪВОДАРЯВАНЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА БАЛА СИ

Вдъхновител за акцията на дванадесетокласниците е тяхната класна ръководителка Златка Анастасова

Абитуриентите от столичното 57-мо спортно училище „Св. Наум Охридски” избраха нетрадиционен и изключително благороден начин да отбележат своето зрелостничество. 23-ма от тях решиха да дарят безвъзмездно кръв в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), а човекът, който ги вдъхновява е тяхната класна ръководителка Златка Анастасова.

В началото на годината, учителката по философия губи крака си след като бива буквално пометена от самонадеян шофьор. Голямото количество кръв, което е било необходимо за операцията ѝ, нейната история и всичко, което заедно съпреживяват, провокира дванадесетокласниците да дарят кръв за първи път в навечерието на абитуриентския си бал.

Описват класната си като невероятен човек и всички до един я боготворят. Най-големият урок, който са научили от нея е, че доброто винаги побеждава, а силата на духа е нещо, което се изгражда, и което всеки носи в себе си.

„Удивително е да видиш тези страхотни млади хора, които са толкова силно мотивирани. Надяваме се да има повече като тях, защото чувството им за отговорност и съпричасност е нещо, с което имат пълното право да се гордеят”. Това каза директорът на НЦТХ проф. Фани Мартинова и си пожела след време младежите отново да посетят центъра.