С УСПЕШНА АКЦИЯ И НОВО ПАРТНЬОРСТВО ПРИКЛЮЧИ ПРОЛЕТНАТА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО КРЪВОДАРЯВАНЕ НА НЦТХ

Националният център по трансфузионна хематология избра един от големите християнски празници, считан за рождения ден на Църквата – Петдесетница, за финал на Пролетната си кампания за безвъзмездно кръводаряване. Кампанията стартира на Цветница под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” в партньорство с БЧК и с подкрепата на Българската православна църква.

Много от дарителителите, взели участие в днешната акция, която се проведе в столичния храм „Рождество Христово”, избраха да се включат в подобна инициатива за първи път. Един от тях е отец Петър Кудузки, който счита, че всеки може да дари кръв за свой близък, но истинското благородство и смисълът на безвъзмездното кръводаряване е да го направиш без да знаеш на кого помагаш и чий живот спасяваш.

„Доброволното кръводаряване е най-добрата превенция срещу „търговците на кръв”. Ако всеки от нас го прави веднъж годишно, тази порочна практика няма да съществува”. Това каза Велина Тонева, която заради рядката си кръвна група е избрала да дарява кръв веднъж на няколко месеца.

Екипът на НЦТХ, който днес за първи път посети храм „Рождество Христово” в столичния квартал „Младост” 3 и неговите служители, си пожелаха успех в новото партньорство. Надяваме се подобни акции да се превърнат в добра и дългогодишна традиция, чрез която не само да се помага на нуждаещите се пациенти, но и да се формира дарителска култура в младото поколение.