Народни представители, парламентарни служители и журналисти се включиха в кръводарителската акция в Народното събрание по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

Събитието беше организирано от Комисията по здравеопазването по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Председателят Росен Желязков откри кръводарителската акция, а след това сам дари кръв.

„С днешния символичен жест, който ще направим, ние искаме да прокламираме идеята за кръводаряването като необходимост“, подчерта Росен Желязков. Той цитира данни, че на всеки две секунди някой се нуждае от кръв и заяви, че е необходимо кръводаряването да се превърне в кауза на всеки.

„С участието си в инициативата всички ние, политиците, служителите и журналистите в парламента показахме, че сме на първо място хора и се стремим да опазим на човешкия живот“, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Целта на даряването на кръв в парламента беше да повиши информираността на обществото за ползата от безвъзмездното и доброволно кръводаряване и народните представители чрез своя личен пример да стимулират българските граждани да даряват.

„Човешката кръв е безценна и всяка капка може да спаси живот“, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му инициативата в парламента показва, че здравеопазването трябва да е надпартийно, защото, когато е на пиедестала на ценностите на обществото, то може да решава всякакви кризи.

Директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов отбеляза, че всяка дарена единица кръв помага на няколко от нуждаещите се в лечебните заведения (прочетете целия текст).

Кръвта е продукт, който няма с какво да бъде заменен, подчерта генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов.

Ивайло Мирчев беше първият включил се в кампанията. Той сподели: „Дарих за първи път кръв, когато бях на 18 г. и оттогава го правя редовно. Досега ми бяха взимали кръв в болница,в Националния център по трансфузионна хематология и в армейско поделение. Днес дадох кръв в зала „Запад“ в парламента. Дарявайте кръв. Важно е, а недостигът на кръводарители е огромен“.

В акцията проведена в НС се включиха повече от 45 кандидати.