Банер
10 най-чести причини хората да не даряват кръв

Кръводаряването е доста лична тема. За добро или за лошо много хора все още не са достатъчно добре информирани за ползите от това благородно дело. Актуална информация за нагласите им по отношение на този хуманен акт получаваме с помощта на анкета, която е публикувана на сайта на Националния център по трансфузионна хематология. Резултатите са важни и насочващи. Този път искаме да ви представим най-честите причини хората да не даряват кръв. Ето как отговарят те на въпроса „Споделете Вашата причина да не дарявате кръв”:

Не обичам иглите и се страхувам от убождане

Все още много хора се чувстват некомфортно когато се заговори за игли. Въпреки това, повечето кръводарители ще ви кажат, че усещат само първоначалното убождане. Самото даряване отнема между 7 и 10 минути. Ако някога съберете кураж да дарите кръв, ще видите, че не е никак страшно и не боли!

Прекалено съм зает

Целият процес отнема около 40 минути, а 

самото кръводаряване - 7-10 минути. Ако се замислите, че 40 минути от вашето време може да са жизненоважни за недоносено бебе; за някой, който минава през химиотерапия или друг - претърпял катастрофа – то тогава вероятно с по-голяма готовност ще се решите да подарите живот – буквално!

Имам рядка кръвна група, затова ще чакам, когато има специална нужда от нея

Недостигът на продукти от редките кръвни групи е огромен и постоянен, затова не се колебайте! Дарете кръв. Някой ще бъде спасен!

Вече съм дарил кръв през тази година

Кръв може да се дарява на всеки 60 дни. Мъжете могат да проявят този животоспасяващ акт до 5 пъти, а жените 4 пъти в годината.

Страхувам се да не се разболея от СПИН и други болести

Запомнете – не е възможно да се заразите при кръводаряване! Всички консумативи използвани при кръводаряването са индивидуални, стерилни, за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

Моята кръвна група не е подходяща

Всяка кръвна група е  нужна ежедневно! Ако имате широкоразпространена кръвна група, знайте, че много хора се нуждаят то нея. Ако имате рядка кръвна група, то донорите са ограничено количество, а пациентите, които се нуждаят са много. Лечебните кръвни продукти от редки кръвни групи винаги са в недостиг.

Нямам достатъчно кръв, че да я дарявам

Средно в тялото на възрастен човек се съдържат около 5 литра кръв. Здравите хора могат да даряват, защото организмът им лесно (до 24 часа) възстановява липсващото количество.

Не желая да се чувствам слаб след това

След кръводаряване повечето хора продължават да вършат ежедневните си задължения без никакъв проблем. Приемането на повече течности и редовното хранене в предходния ден и в деня на кръводаряването тонизира организма и ни помага да се чувстваме комфортно след даряване на кръв.

Никой не иска кръвта ми (защото съм стар или болен)

Ако имате съмнения, прегледайте се при вашия личен лекар. Специализираните медицински екип също правят задълбочен преглед непосредствено преди кръводаряването. Кръв не могат да даряват лица под 18 години и хората над 65 годишна възраст. Вероятно ще се изненадате, но има болестни състояния, които не пречат да станете кръводарител.

Никой не ме е помолил... Не предполагам, че някой се нуждае от кръвта ми

Считайте,  че хората, които се нуждаят от кръвопреливане вече са ви помолили. На всеки 2 секунди има такива хора по света. Няма как болниците да си набавят достатъчно кръв, ако щедри хора не се съгласят доброволно да дарят.


98% от недаряващите кръв са посочили че биха преодолели задръжките си и биха дарили кръв ако животът на техен близък човек зависи от кръвопреливане. 94% биха дарили кръв и за болен, чиято история ги е развълнувала. Каква е разликата?! Човешкият живот е безценен!

Ако никога не сте дарявали кръв, опитайте! Бъдете здрави, хапнали и отпочинали. Носете документ за самоличност. Очакваме Ви!

БлагоДАРЯ.