Банер
14-и юни - Световен ден на кръводарителя

Наличието на безопасна кръв е от жизнено значение за ежедневното спасяване на хиляди човешки животи. Такава е именно кръвта, събирана от доброволни, безвъзмездни кръводарители.

И тази година на 14 юни в нашата страна, както и в

страните от целия свят ще бъде честван Световния ден на кръводарителя. Събитието има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, да благодари на тези дарители, които специалистите определят като най-безопасната група донори и да  повиши осведомеността на обществото по отношение на необходимостта от редовно даряване на кръв. Слоганът на тазгодишния Световен ден на кръводарителя е „Дарете кръв, нека пулсира Животът в света.“ Той цели да насърчава всеки, който има възможност и чието здравословно състояние позволява, да стане редовен кръводарител и да даде своя безценен принос за това здравните системи по света да разполагат с необходимите количества безопасна кръв, както за извънредни ситуации и случаи на бедствия, така и в ежедневната грижа за стотици хиляди нуждаещи се пациенти.

На 14 юни 2021 г в аулата на Национален център по трансфузионна хематология – гр. София, ул. Братя Миладинови 112, от 12:00 часа ще се проведе тържествено събитие, на което ще бъдат отличени личности и организации със специален принос за кръводаряването. Събитието се организира от Национален център по трансфузионна хематология и Български Червен кръст.