Банер
Есенна студентска кампания в столицата

 

От 22 октомври 2018г. мобилни екипи на НЦТХ са на разположение на студентите и преподавателите във висшите учебни заведения в столицата. Планирани са над 30 акции в около 20 учебни заведения. Инициативата ще продължи до 6 декември. Екипът ни се обръща с апел към всички, които се чувстват здрави и желаят да подкрепят грижата ни за тежко болни и пострадали пациенти, включете се в инициативата. Важно е!

Не забравяйте, че всеки, който дарява кръв подарява живот! 

Бъдете здрави, хапнали и отпочинали. Не забравяйте личната си карта. 

Очакваме Ви!

 

Актуална информация за работата на подвижните екипи на центъра можете да намерите на този сайт.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два - три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно, да пие достатъчно течности – това тонизира организма и повишава качеството на кръвта.

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно!

Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал (наспал се е достатъчно J )!

След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Кръводаряването е полезно

Все по-голям брой изследвания показват, че кръводаряването е полезно. То не само е важно за лечението на нуждаещите се пациенти, но е полезно за кръводарителя. Учените обобщават, че кръводаряването може да намали риска от инфаркт и съдови заболявания, както и от рак. 

Немаловажен е и факта, че редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба отколкото хора, които не даряват кръв.