На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от най-значимите дейности – осигуряване за нуждаещите се болни хора на достатъчни количества безопасна кръв.

Мотото на кампанията през 2023 г. е „Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често.“

Във връзка с предстоящото честване на Световния ден на кръводарителя Националният център по трансфузионна хематология съвместно с БЧК организира тържествено събитие. То ще се проведе на 14 юни от 12:00 часа в аулата

на НЦТХ, адрес: гр. София, ул. Братя Миладинови 112.

Екипът ни ще награди петнадесет организации и личности за специален принос за кръводаряването. 150 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения вече получиха благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ в знак на признателност за проявена съпричастност, активно участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната.

Уважаеми кръводарители, приемете нашата дълбока признателност затова, че доброволно и редовно дарявате кръв, за да подкрепите лечението и спасяване живота на болни и пострадали пациенти. Всяко кръводаряване е ценен животоспасяващ дар, а многократните кръводарявания са ключът към осигуряването на адекватно количество безопасна кръв.

БлагоДаря.