Банер
Начало ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА Страници Апел - обща информация
Апел - обща информация

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Обща информация за Реконвалесцентна плазма COVID 19:

Плазмата на преболедувалите или тези, които са били носители на вируса на COVID 19може да съдържа антитела, които имунната им система произвежда в борбата с вируса. Тази плазма може да бъде трансфузирана на пациенти с COVID-19, за да се подпомогне тяхното възстановяване и шансовете за оцеляване.

 

Кой може да дари Реконвалесцентна плазма COVID 19?

Всеки желаещ да дари Реконвалесцентна плазма COVID 19 трябва на първо място да е бил доказан носител или да се е възстановил от коронавирус.

Допълнителни критерии за допустимост:

  • Възраст между 18 и 55 години;
  • Телесно тегло повече от 50 кг;
  • Чувстват се здрави и не приемат лекарства;
  • Изминали са поне 28 дни от последните им клинични симптоми, ако са боледували. Клиничните симптоми включват температура, задух, кашлица и др.

 

Задържителен набор от документи, осигурени от лечебното заведение, в което са лекувани, или от РЗИ, установила наличие на инфекция:

За преболедували:

  1. 1.Болнична епикриза за:

Доказана COVID-19 инфекция с PCR тест за търсене на вирусна РНК в назофарингеален секрет или положителен серологичен тест за SARS-CoV-2 антитела след преболедуване.

За карантинирани:

1 А. Документ от РЗИ, удостоверяващ установено носителство на COVID-19 и дата на освобождаване от карантина.

 

  1. 2.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отрицателни резултати от тестване за COVID-19 от една или повече назофарингеални проби. Това гарантира безопасност на околните и персонала.

 

Регистриране на желаещите да дарят плазма

 

Участието в програмата за получаване на Реконвалесцентна плазма COVID 19 изисква по-специално внимание към дарителите. За тази цел се препоръчва предварително уговаряне на дата и час за даряване. След като дистанционно по телефона се изясни дали са налице всички условия за даряване на Реконвалесцентна плазма COVID 19, се регистрират дата и час, в които дарителят трябва да посети трансфузионния център. Там се извършва преглед от лекар, правят се предварителни изследвания на кръвни показатели и за Хепатит В, Хепатит С, Спин и Сифилис.

След прибилизително един час, когато приключи предварителната диагностика и ако всички резултати са в норма, се пристъпва към плазмафереза. Самата процедура отнема приблизително един час. След нея на дарителя се осигурява възможност да се възстанови и с това процесът приключва.

 

За повече информация във връзка с възможностите да се дари Реконвалесцентна плазма COVID-19, моля контактувайте с медицинските специалисти на НЦТХ на следните телафони:

02 92 104 86

02 92 104 74

02 92 104 77

02 92 104 20

 

Екипът на НЦТХ разчита на Вашата съпричастност!

Реконвалесцентната плазма COVID-19 има силата да спасява човешки животи!