Банер
Начало Събития Новини 56 Национална конференция по трансфузионна хематология
56 Национална конференция по трансфузионна хематология

На 14 юни 2016 г. в София се проведе поредната годишна конференция по трансфузионна хематология.

Конференцията се провежда под патронажа на Председателя на Комисията по здравеопазване на Народното събрание д-р Даниела Дариткова и Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Взеха участие лекари от центровете в цялата страна.

Отчетният доклад на директора на Националния център по трансфузионна хематология, д-р Андреев, съдържаше сериозен сравнителен анализ на всичко свързано с набирането, преработката и използването на кръвта и кръвните продукти, както и трудностите, които се превръщат в ежедневие за работещите там. Откровено д-р Андреев говори за намаляването и застаряването на екипите, за намаляване на средствата и ниското заплащане.

Кръводарителите също не се увеличават, а нуждата от кръв и кръвни продукти не намалява.

В същото време се търсят начини за привличане на кръводарители на място, дейност, която не е осъществима без ангажиране на граждански организации и на църкавата.

Разработена е Автоматизирана информационна система /АИС/ на центровете и и отделенията по трансфузионна хематология в България. Изграден е действащ уеб портал „Трансфузионна хематология“, в който всеки може да се получи публична информация за нормативни документи, места за даряване на кръв, статистика и др. В специализираната част АИС улеснява комуникацията на различните болнични звена с НЦТХ.

Традиционно, по случай световния ден на доброволния кръводарител, беше проведено награждаване на заслужили кръводарители и организации.

 

Материали от конференцията

 

Този уеб сайт съществува благодарение на mkb-logo