Банер
Начало Събития Новини На 11 и 12 юни 2015г. в столицата се проведе 55 та Национална конференция по трансфузионна хематология
На 11 и 12 юни 2015г. в столицата се проведе 55 та Национална конференция по трансфузионна хематология

На 11 и 12 юни 2015 г. в столицата се състоя 55-ата Национална конференция по трансфузионна хематология. Събитието се проведе под патронажа на Председателя на Комисията по здравеопазване на Народното събрание д-р Даниела Дариткова и Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. В нея взеха участие специалисти от цялата страна - представители на Националния център по трансфузионна хематология - София, на Районните центрове по трансфузионна хематология в Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна, на

отделенията по трансфузионна хематология на МБАЛ в страната и на лабораториите по трансфузионна хематология на столични лечебни заведения. За участие във форума бяха поканени представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Изпълнителна агенция по лекарствата, национални пациентски организации, на Българския Червен кръст и др.

Цялостен отчет на извършената дейност по кръводаряване, диагностициране, преработване и предоставяне за приложение в лечебните заведения на кръвта и кръвните съставки през 2014 година и подробен сравнителен анализ направи д-р Николай Андреев - национален консултант по трансфузионна хематология и директор на НЦТХ. Бяха представени идеите за развитие на трансфузионната система в Република България за периода 2015 – 2017 г. и поставени на обсъждане важни въпроси свързани с възможностите за повишаване качеството на произвежданите кръвни съставки в съответствие с изискванията на медицинските стандарти.

Спазвайки традицията, в навечерието на Световения ден на кръводарителя, НС на БЧК и Националният център по трансфузионна хематология изразиха своята признателност и наградиха с почетен плакет «Заслужен кръводарител»  дългогодишни кръводарители от цялата страна и организации със специален принос в дейността по насърчаване на доброволното кръводаряване сред младите хора.

 

 

Този уеб сайт съществува благодарение на mkb-logo