Банер
Начало Събития Новини Пътят на дарената кръв
Пътят на дарената кръв

Екипите на Националния център по трансфузионна хематология отново ще бъдат на разположение на всички желаещи да се включат в кампанията за доброволно кръводаряване „БлагоДаря" в Сити Център София. Акциите ще се проведат на 10 и11 януари 2015 г. от 11:00 до 16:00 часа в специално обозначеното помещение на партера на търговския център.

Знаете ли, че дарената от един човек кръв може да помогне на трима различни пациенти? Във връзка с предстояща кампания по кръводаряване искаме да ви разкажем какво се случва с всеки сак с дарената кръв.

До няколко часа след кръводаряването при специални условия всяка единица дарена кръв се разделя на три вида кръвни продукти:

Еритроцитен концентрат - прилага се за лечение на всички видове анемии когато няма етиологично лечение за тях (кръвозагуба, намаляване на стойностите на хемоглобина до степен, че живота на болния е в опасност и др.)

Прясно замразена плазма - използва се за лечение на всички случаи на вроден или придобит дефицит на фактори на съсирването (когато няма налични  фармацевтични продукти) и при масивни кръвопреливания. В лечебната практика прясно замразената плазма се използва и за обемно заместване, за лечение на намалено количество на белтъци в кръвта на болните - тогава, когато има други налични ефективни и по-евтини методи на лечение.

Тромбоцитен концентрат

 – получава се по два метода: при преработка на  една единица консервирана кръв и чрез специален метод на кръводаряване, наречен афереза и се използва за лечение на пациенти с намалено количество на тромбоцити и/или при нарушение на техните функции. 

               Най-често различните кръвни продукти се използват за:

 • Лечение на болни с:
  остри кръвозагуби, причинени от травми
  тежки изгаряния
  планови и спешни хирургически и акушерски интервенции
  кардиохирургични интервенции
  злокачествени заболявания
  хемолитична болест на новороденото (ABO и Rh несъвместимост на майката и плода)
  трансплантации на органи и тъкани
 • Поддържане живота на пациенти с:
  тежка форма на вродени хемолитични анемии (таласемия майор)
  вроден дефицит на коагулационни фактори (хемофилии)
  придобити анемични състояния, за които друг вид лечение е не ефективно (някои форми на миелодисплазии, апластична анемия и др.)
 • Производство на лекарства от плазма като албумин, нормални и специфични имуноглобулини, коагулационни фактори.

Кръвта и кръвните съставки са незаменими лечебни средства. Единственият източник за получаване на тези важни лечебни кръвни съставки и лекарства от плазма е здравият човек, който доброволно дарява кръв. Техен достъпен аналог на този етап от развитието на науката и практиката не съществува.

Без дарената кръв всичко по-горе изброено не би могло да се случи.

 

Този уеб сайт съществува благодарение на mkb-logo