Банер
Начало Събития Кампании 14 юни - Световен ден на кръводарителя
14 юни - Световен ден на кръводарителя

Всяка година на 14 юни в страните по целия свят се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв.

Фокусът на тазгодишната кампания на Световната Здравна организация (СЗО) е върху кръводаряването за спешни случаи,

при внезапно възникнали кризи или извънредни ситуации. По данни на Организацията всяка година животът и здравето на повече от 250 милиона души  са засегнати от извънредни ситуации. През последното десетилетие природни бедствия  са причинили над 1 милион смъртни случая. Предизвиканите от човека въоръжени конфликти, големи производствени аварии, пътнотранспортни произшествия и други генерират значителни необходимост от животоспасяващо лечение. Преливането на кръв е основен компонент на спешната медицинска помощ. 

Затова и мотото на инициативата тази година - „Не чакай да дойде бедствието. Какво можеш да направиш?  Дари кръв. Дари  сега. Дарявай често ", акцентира  върху факта, че е важно редовно да се дарява кръв, за да има достатъчно преди да възникне извънредна ситуация.

На 30 юни 2017 г. от 11.00 ч. В Аулата на Националния център по трансфузионна хематология ще се състои  тържествената церемония по награждаването на активни кръводарители,  даряващи редовно и безвъзмездно кръв.

 

Този уеб сайт съществува благодарение на mkb-logo